De Kunst van Aandacht

Mindful Yoga

Mindfulness yoga is een vorm van Hatha yoga waarbij de techniek van meditatie op de voorgrond ligt. Dit betekent dat in actieve vorm, door het uitvoeren van verfijnde bewegingsoefeningen, opmerkzaamheid (mindfulness) beoefend en gescherpt wordt. In het lichaam is meer op te merken dan alleen de bewegingen die het maakt met alle mogelijk- en onmogelijkheden. We hebben ook gedachten, er zijn stemmingen, emoties en allerlei andere innerlijke reacties. Wanneer we stiller en met meer aandacht gaan bewegen ontvouwt zich een heel spectrum aan waarnemingen die ons kunnen verrassen.

Creative Mindfulness

De meesten van ons hebben in hun leven wel eens ervaren dat je helemaal bent opgegaan in het creëren van iets (tekenen, schilderen, koken, tuinieren…. ) er was even geen tijd. Dit gebeurt omdat creatieve activiteiten ons helpen om in een proces van focus, concentratie, absorptie en flow te komen. Ditzelfde proces ervaren we als we mediteren.

Dit is de reden waarom tekenen, schilderen, kleuren, fotografie en schrijven van nature mindful zijn. Als je geen meditatie-ervaring hebt, of het moeilijk vindt om je geest te kalmeren of stil te zitten en te mediteren, dan zijn creatieve activiteiten een prachtige manier om je vermogen tot focus, concentratie, innerlijke rust en kalmte te ontwikkelen door deze natuurlijke aandacht. Door van moment tot moment aandacht aan onze creativiteit toe te voegen, kunnen we gewoon genieten van het proces in plaats van ons te concentreren op eindresultaten, wat betekent dat we vrijer en vreugdevoller tekenen, kleuren, schrijven of schilderen.

Wanneer we mindfulness beoefenen terwijl we daadwerkelijk aan het creëren zijn, kunnen we langzaam ook de gewoonten van negatieve overtuigingen, innerlijke kritiek, perfectionisme en twijfel over onszelf veranderen. Gedragspatronen die vaak onze creativiteit blokkeren. Door een nieuwsgierige en een vriendelijke houding naar onze creaties te brengen, kunnen we de relatie met onszelf, onze creativiteit en de wereld om ons heen, veranderen.

Creatieve mindfulness is voor iedereen – Of je net begint met mediteren of je sinds je jeugd geen tekening meer hebt gemaakt, veel ervaring met mediteren hebt of kunstenaar bent. In deze doorgaande cursus op vrijdagochtend tekenen, stippen, schilderen, plakken, knippen, scheuren, fotograferen, schrijven…… en meer. Allerlei vormen en materialen komen aan bod.

Mindful in de Natuur

Shinrin-yoku – ofwel - Bosbaden; Je onderdompelen in de natuur. Ruisende bladeren, een regendruppel op je wang, de frisse geur van groen, de warme zonnestralen op je gezicht, voeten in het zand, grassprieten tussen je tenen, fluitende vogels, het groene gras en een vriendelijk windje langs je wangen. Wandelen, maar ook stilstaan en soms, zitten of , liggen. We reflecteren, schrijven, tekenen en werken met natuurmaterialen. Steeds staat de natuur centraal: zij spiegelt wat je bezighoudt.