Mindfulness in de Natuur

Mindfulness gaat over ‘zijn met wat er is’. De natuur leeft ons mindfulness voor. Dus als we mindfulness in onszelf willen ontwikkelen, waarom dan niet buiten, in de natuur ? Kijk in het bos eens naar de vormen die bomen aannemen. Langzaam groeien ze naar het licht toe, waarbij ze steeds de vrije ruimte kiezen, in harmonie met de omgeving. Als het warmer wordt in de lente, ontspruiten hun knoppen. Bij nachtvorst trekken ze deze niet terug; de ontwikkeling stopt even en zodra de omstandigheden beter zijn gaat de ontwikkeling verder.

MINDFUL LEVEN & WERKEN

Een jaartraining van 10 themasessies in de natuur, met de seizoenen mee

Van de jaargetijden leren dat het leven steeds opnieuw begint

  • Lente : nieuwe plannen, een nieuwe start
  • Zomer : volop in actie: groeien en bloeien
  • Herfst : oogsten, loslaten en reflecteren
  • Winter : tijd voor rust en bezinning

Werkwijze

We gaan op pad. Wandelen, maar ook stilstaan en soms, zitten of , liggen. We werken soms alleen, in stilte. Dan weer tweetallen of met de hele groep. We wandelen, reflecteren, schrijven, tekenen en werken met natuurmaterialen. Steeds staat de natuur centraal: zij spiegelt wat je bezighoudt en ze leeft ons mindfulness voor.

Ieder proces kan worden gezien als een verloop in de seizoen. De natuur helpt je in de flow te komen en mee te stromen. Zo ontvouwt zich heel natuurlijk de volgende stap.

  • sta je voor een uitdaging in je werk of in je leven?
  • Werk je te hard of kom je juist niet vooruit ?
  • Heb je moeite om afscheid te nemen en ruimte te maken voor iets nieuws ?

Themasessie, met de seizoenen mee. De natuur spiegelt.

Locatie en tijden zie agenda

Een jaarcyclus van 10 mindfulness sessies in de natuur
maar je kunt ook een of enkele losse sessies volgen

Iedere bijeenkomst heeft een thema, passend bij de fase waarin de natuurlijke jaarcyclus zich rond die tijd bevindt.
Je laat je spiegelen door de natuur en geeft zo jouw proces een nieuwe impuls.

Inschrijven
Thema Wanneer Beschrijving
Oogsttijd September Het leven bestaat uit ZIJN en WORDEN, doelen nastreven en zijn met wat er nu is. In het voorjaar heb je gezaaid, in de zomer ben je tot wasdom gekomen. Misschien heb je nog heel veel ambities en dat is natuurlijk Ok. Maar vandaag kijken we ook eens wat we al hebben, wat we al zijn. Je bent onderweg ... én je bent er al!
Loslaten, met de stroom mee Oktober Het is herfst. De blaadjes vallen en de natuur laat zich in haar mooiste tinten zien. Een goed moment om eens stil te staan bij wat jij wilt loslaten. Wat wil je niet langer met je meedragen? Wat probeer je vast te houden, hoewel het in het verleden ligt? En welke overtuigingen staan jouw levensgeluk in de weg? Loslaten kun je oefenen door het te doen!
Verlies & Vergankelijkheid November Bomen en bladeren verlaten elkaar; ze gaan ieder hun eigen weg. Bomen maken zich schoon en komen in een lagere versnelling. Bladeren transformeren tot compost en dekken de aarde toe. Vruchten, noten en zaden zoeken hun onzekere weg in de wereld. In deze laatste fase van de jaarcyclus tekent de naakte waarheid zich af. Sterke metaforen! Ook dit gaat voorbij.
Omkijken & Reflecteren December De jaarcyclus in de natuur komt tot een eind, de vruchten zijn verspreid over de aarde en de natuur gaat ondergronds. Na een jaar van creëren, groeien, oogsten en loslaten maken ook wij de balans op. Hoe was jouw jaar? Alles is een reflectie en de maan herinnert je daar aan.
Rust & Stilte Januari De winter is een tijd van bezinning. Tegen het einde van het jaar hebben de bomen hun blaadjes losgelaten; ze zijn zuinig met hun energie en bewaren deze zoveel mogelijk om de winterkou te kunnen weerstaan. De natuur is tot rust gekomen, na een voorbij jaar van kiemen, bloeien en het dragen van vruchten. Ook wij zijn in ruste, ook wij bewaren in deze tijd meer energie om ons tegen de kou te beschermen. We ontvangen tijdens de korte dagen minder energie van de zon en we slapen als het kan zo veel mogelijk tijdens de lange winternachten. We trekken ons terug in onze warme behaaglijke huizen; we overwinteren. Als je in deze tijd van het jaar tot stilstand komt, ontstaat er ruimte om naar binnen gaan, naar je eigen kern – je eigen natuur. In de stilte van de winter kun je luisteren naar je eigen, innerlijke stem. Dit is hét seizoen om je te bezinnen op je leven.
Dromen Februari In februari staat onze wandeling in het teken van dromen: de natuur is klaar om zo langzamerhand weer te gaan ontwaken, maar er is nog weinig te zien. Zolang het nieuwe seizoen ondergronds is, kunnen we nog dromen en fantaseren over hoe het er uit kan komen te zien. We zitten nog nergens aan vast. En we voelen ondertussen dat de energie zich begint op te bouwen. Ik vergelijk het vaak met ‘zwanger zijn’ ... Nog even, en het moet eruit. ☺
Hoop & Inspiratie Maart In de vroege lente begint de nieuwe jaarcyclus zich voorzichtig te ontvouwen. Krokussen, katjes, bloeiende hazelaars. Groen dat uit de aarde omhoog kruipt, knoppen die opzwellen en groen worden ... en uiteindelijk de eerste knisperige blaadjes. De ene boom is voortvarender dan de andere. Zijn de hardlopers doodlopers of is dit vertrouwen terecht? De vroege lente heeft iets hoopvols: hoe je leven ook is geweest de afgelopen tijd, hoe groot de uitdagingen ook: er komt altijd weer iets nieuws. Wat losgelaten werd in het voorjaar is een vruchtbare en isolerende laag geworden. De rust en bescherming maakte het mogelijk om te herstellen en moed te verzamelen om deze nieuwe levenscyclus aan te gaan.
Onzekerheid, Kwetsbaarheid April Het nieuwe leven is zichtbaar in de natuur. Een nieuwe levenscyclus is gestart. We zijn in de lente aangekomen, seizoen van liefde en creatie. Dit gaat over licht- en luchtigheid. En tegelijk is dit nieuwe leven nog zo kwetsbaar en kan het bewandelen van nieuwe paden onzekerheid met zich meebrengen. In de tao bestaat een jaarcyclus en vijf seizoenen. Hier wordt de lente verbonden met het element hout. In andere tradities zijn er vier seizoenen en is lucht het bijbehorende element. We werken met de adem, met geuren en met de lucht die alles met elkaar verbindt. En we werken met bomen, want die zijn van hout en ze reiken tot in de wolken ... Terwijl ze tegelijk stevig zijn geworteld in de aarde, de trouwe moeder waarop we terug kunnen vallen als we vaste grond nodig hebben, als we gekwetst worden of als we willen worden gewiegd en getroost.
Manifesteren, iets in de wereld zetten Mei In mei worden de jonge vogels geboren ... en ook hertjes, lammetjes ... Het is een drukte van jewelste, overal manifesteert zich nieuw leven. Er zit veel energie in de natuur, deels zichtbare kracht en deels potentie die zich ieder moment zal ontvouwen. Wat spiegelt dit in jou? Welke kwaliteiten wil jij in de wereld zetten?
Groeien & Grenzen Juni Dit is het seizoen van groeien en bloeien, van kracht en volheid. De natuur is uitbundig. Laat je door die energie optillen en voeden, maar blijf ook bij jezelf. Bewaak je eigen grenzen, stop op tijd om te pauzeren en tot rust te komen.